|
||
| Welkom op het ..::FeRMaN FoRuM::... | ||||
| Als dit je eerste bezoek is, neem dan de veelgestelde vragen en Regels(FAQ) even door. Het is mogelijk dat je je moet REGISTREREN voor je berichten kunt plaatsen: klik op 'Registreer' om door te gaan. Om berichten te bekijken, selecteer je het forum dat je wilt bezoeken uit de onderstaande lijst. |
|
|
||||||||
| Wetenschap en Technologie Van kleine veranderingen tot grote ideeën. Alle laatste nieuws wat betreft Wetenschap en Technologie. |
![]() |
|
|
LinkBack | Discussietools | Weergave |
|
|
#1 (permalink) |
|
Filistinli çocuk ağlıyor!
|
Televizyon: Aptallaştırıcı bir aygıt Televizyon
Hakikat kendisini saklıyken de ifşa eder.
Televizyon, görüntüden ibaret değildir. Muhatabına yalnızca görüntü iletmez. Televizyon bir eşyadır ve işlevleri mevcuttur: Öncelikli olarak, insanın eşya ile olan ilişkisi kurcalanmalıdır. Bu kurcalayış esnasında karıncalaşmaya maruz kalınabilir pekâlâ! Çünkü televizyon etkili bir kitle iletişim aracıdır, meşguliyet belirleyicidir. Şimdi böyle dedim diye, şimdiye ait her şeyden mahrum kalalım demiyorum. Şimdi böyle dedim diye, dünyadan ve ülkeden bihaber yaşayalım demiyorum. Şimdi böyle dedim diye, kitle iletişim araçlarını önemsizleştirelim demiyorum. Şimdi böyle dedim diye, modern çağın her türlü getirisini tekçi ve kalıpçı bir anlayışla reddedelim demiyorum. Zira bir düşünürün ithamıyla: "Elinde çekiç olan, herkesi çivi görür." Düşünsenize... Her gün, her an bakılan o ekranın içinde yaşanılanlar, kişinin yaşantısı haline gelebiliyor zamanla: Ayıp addedilen her şeyin reklâmı yapılıyor ve çarpık ilişki biçimleri normalleşiyor. Demek ki bu durumda, aklımızın başımıza gelmesi için, başımızın aklımızı önemsemesi gerekiyor! Mesele şu: Teknolojik gelişimi her şeyin kıstası olarak hadiselere iliklemenin kusurlu bir yaklaşım olduğu kanaatindeyim. Öyle ki... "Az sonra" ların çağında her şey olabilir sahiden! Hattâ elektrik bile gidebilir; ve elektriğin gittiği yerde muhabbet başlar. Bugün malûm olduğu üzere, televizyon aracılığı ile hipnotize edilen modern çağın insanı, zihnini malûm televizyon kanallarına ipotek etmiştir. Bir nevi zihin ishalleşmesidir bu! İnsanî meşguliyetin dönüşüm geçirmesi sonucunda "gündem" sunulmuştur önüne. Hem zihin, hem de mide fesadına maruz kalmak kaçınılmazdır artık: Televizyon aracılığı ile varoluş vizyonunu yitiren modern çağın insanı, yeni misyonuyla yaşamaktadır: İki dünya saadeti gözetmez olan bu insansı tip, Allah'tan başka her şeye kuldur, çeşitli taklalar atarak yaşar ve çok tanrıcıklıdır. Ekrandan sirayet eden gürültülerin sağırlaştırıcı etkisi, insanî duyarlılık diye bir şey bırakmaz insanda... İnsan seyircidir yalnızca: Gün boyunca kahkahalar ve çığlıklar eşliğinde ajite edilir. Televizyon dizileri çarpıcı bir örnektir buna. Görüntüye şahit olanlar, görüntü kareleriyle yaşamaya başlar: Şiddet, cinsel sapma, ihanet... Her şeyi normalleştirmeye kalkışmak, anormalleşmektir! Bu arada: Diziyi gerçek, gerçeği dizi zannetmek de bir çeşit anormalliktir. Hal böyle iken, televizyon seyircisi olmayanı, aşağılamak maksadıyla, meczup addeden aptallar, televizyon seyircisi olmakla böbürlenedursun; televizyon denilen kitle iletişim aracının, kitle denilen müşterimsi topluluğa afyon enjekte ettiği aşikârdır. Afşin Selim araştırmacı yazar |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
#2 (permalink) | |
|
|
Re: Televizyon: Aptallaştırıcı bir aygıt Televizyon
Citaat:
|
|
|
|
||
|
|
|
|
#3 (permalink) |
|
Süper Moderator
|
benim evimde sahsen bir televizyon var ve ben pismanim aldigim icin, cunki ailevi iliskileri azaltiyor. ornegin sohbet ortamlarini engelliyor..
Ama ben elimden geldigi kadar kullanmamaya calisiyorum...acmamaya calisiuorum |
|
"Affetmek, zaferin zekâtıdır"
Hz. Muhammed (s.a.v.) Gonlum Hep Seni Ariyor, Neredesin Sen !!! Neredesin Sen !!! |
|
|
|
|
|
#5 (permalink) |
|
Memat
|
Turkiyede iken bu konu acildi ve ben evime asla televizyon almiyacam dedim, bizim akrabalarin bana bi kufur etmedikleri kalmisti.
Bugun fuhus, fisk artti ise bunun sebeblerinden biri de televizyondur. Neydu belirsiz dizilere bakiyorlar onlara ozeniyorlar. Sene 70lerde Dallas, bu zamanda ask-i memnu, unutulmaz, binbir gece gibi ahlagi bozan diziler. |
|
Bir mecnun yarattin, çöldeyim simdi....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
#6 (permalink) | |
|
|
^ hierover staat in de tekst
Citaat:
|
|
|
|
||
|
|
|
|
#7 (permalink) |
|
Memat
|
Valla ister kabul edelim ister kabul etmeyip gormeyelim, hakikat degismiyor. Neslimizden gelenlerin Islami ahlak uzere olmasini istiyorsak (bizden gecti de) bu onlemleri almamiz lazim... Daha dogrusu bu topraklari terk etmemiz lazim...
|
|
|
|
|
|
|
|
#8 (permalink) |
|
Süper Moderator
|
Bence televizyon almamak cok uc bi karar olur. Televizyonun ve dizilerin insanlar uzerindeki etkisini tabiiki hepimiz cok iyi biliyoruz. Artik ahlak disi seylerin, diziler vesilesiyle hayatimizdaki "normal"lerin arasina sokulmaya calisildigininda sanirim hepimiz farkindayiz. O dizileri izleyen bircok insan, hemen olmasada yillar gectikce, dizideki yasananlar gercek hayatta yasanmaya baslaninca, artik olaylari cok normal karsilayacaklar gibime geliyor. Tabiiki bu cok buyuk bir tehlike. Ama bu tehlikeyi asma yontemi bence televizyon almamak degil.
Televizyon muhabbeti azaltiyor denmis yukarida. Evet bunada katiliyorum. Ama kumanda bizim elimizde degil mi? Kendi zayifligimizi itiraf etmek yerine eve televizyon almayalim mi diyelim. Muhabbet ortami olussun isteyenler eve televizyon almamak yerine, evlerindeki televizyonlari kapatabilirler. Televizyonda modern cagin diger teknolojik aletleri gibi hem iyiye hemde kotuye kullanilabilir. Bu tamamen kendi elimizde olan bisey. Tabiiki butun teknolojik gelismelerden haberdar olacagiz. Tabiiki dunyadaki gelisen olaylardan habersiz ve kayitsiz kalmayacagiz. Butun bunlari bize televizyon aktariyorsa o zaman evimize tabiiki televizyon alacagiz. Yukaridaki teze dayanacak olursak internete de girilmemesi lazim, gazete de okunmamasi lazim. Bence bizim irademiz dahilinde olan seylerin sorumlulugunu bizim disimizda olan faktorlere atmanin hic bir luzumu yok. Dedigim gibi, teknolojinin butun yenilikleri kullanilmali. Ama dogru kullanilmali, dozunda kullanilmali. Bu da bizim elimizde... |
|
Onlara de ki; eğer babalarınız, oğullarınız, kardeşleriniz, kadınlarınız, akrabalarınız, kabileniz, elde ettiğiniz mallar, kesada uğramasından korktuğunuz ticaret, hoşlandığınız evler ve meskenler, size Allah ve Resulünden ve Allah yolunda cihaddan daha sevimli ise, artık Allah'ın emri gelinceye kadar bekleyin. Allah böyle fasıklar topluluğuna hidayet nasip etmez. (Tevbe - 24)
|
|
|
|
|
|
#9 (permalink) |
|
Memat
|
Zaten o dedigin ölcüyü uygulayabilirsek o zaman ortada problem kalmaz. Senin bu dedigin genelde sadece agizda kaliyor. Her gunahta kufre goturecek bir yol vardir. Sel oldugunda kucuk delikler bile setr edilir. Su an ahir zamandayiz. Yani selin bol oldugu bir zamandayiz. Bu zamanda kurtulasa ermek istiyorsan en kucuk deligi bile kapatcaksin
![]() Bu tabi benim dusuncem kimsenin katilmasina gerek yok. Kimsenin katilmamasi bu tezin dogru olmadigina delil olmadigi gibi, benim kabul etmem de bunun 100% dogru oldugunu kanitlamaz
|
|
|
|
|
|
|
|
#10 (permalink) |
|
Süper Moderator
|
Aynen oyle
![]() O zaman zayifligimizi itiraf etmek lazim. Televizyon fitne, internet fitne, gazete fitne... Cok asiri bu dusunceler bence. Ayni bir kitaptaki dogrulari alip, bize gore yanlis fikirleri almadigimiz gibi televizyonun, internetin vs.vs. de dogrularini alip yanlislarini almayabiliriz. Bu kendi elimizde olan bisey. Tabi bu da benim fikrim. 100% benim dedigim dogrudur diye birsey soylemiyorum. Herkes kendi fikrinde sabit kalabilir. Kimseyi ikna etme gibi bi niyetimde yok
|
|
Onlara de ki; eğer babalarınız, oğullarınız, kardeşleriniz, kadınlarınız, akrabalarınız, kabileniz, elde ettiğiniz mallar, kesada uğramasından korktuğunuz ticaret, hoşlandığınız evler ve meskenler, size Allah ve Resulünden ve Allah yolunda cihaddan daha sevimli ise, artık Allah'ın emri gelinceye kadar bekleyin. Allah böyle fasıklar topluluğuna hidayet nasip etmez. (Tevbe - 24)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|