|
||
| Welkom op het ..::FeRMaN FoRuM::... | ||||
| Als dit je eerste bezoek is, neem dan de veelgestelde vragen en Regels(FAQ) even door. Het is mogelijk dat je je moet REGISTREREN voor je berichten kunt plaatsen: klik op 'Registreer' om door te gaan. Om berichten te bekijken, selecteer je het forum dat je wilt bezoeken uit de onderstaande lijst. |
|
|
||||||||
| Religie en Mens Voor alle vragen, informatie, visies en discussies omtrent geloof. |
![]() |
|
|
LinkBack | Discussietools | Weergave |
|
|
#1 (permalink) | |||
|
Kumandan
|
Tasavvuf ile bilgi ariyordum, birkaç ilginç yazilara dek geldim.
alinti: Citaat:
Citaat:
Citaat:
Bu gibi iddiaalar ve böyle yüzlerce iddiaalar. Simd, Islamda Tasavvuf varmidir? Tartisalim, bilgilenelim
|
|||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
#2 (permalink) |
|
Memat
|
Re: Tasavvuf [nedir,ne degildir]
Gecen bir konuda tasavvuf hakkinda sana cok guzel bilgiler verdim...
Bu yukarida zikir ettigin seyler tasavvuf degil, tam aksine vahdeti vucud inanci. Bunun ne oldugunuda herkes cozemez. Zaten Muhiddin Ibn Arabi'de der ki bizi anlamayan bu yola girmesin. Ustad Beddiuzamanin dedigine gore bu tur sozler ehli askin, istigrak halindeylen soylemis oldugu sozlerdir. Akli basinda olan adam bunlari iddia etmez. Ki kaldi ki her ne kadar Beyazidi Bestamiye yahut Hallaca ait bu sozler bu da tartisilir. Aradan neredeyse 1000 sene gecmis. La mevcude illa hu sozune gelince bu istigrak halinde soylenmis bir sozdur. Tipki gunes isiginin bir aynaya yansiyipta, bu aynaya bakan insanin ayna her ne kadar gunese dogru ilerlediginde tamamen aynanin her tarafini gunes isigi saripta o anda sadece gunesi goren ve bu yuzden O'ndan baskasi mavcut degildir diyebilecek kadar aska gelip manen sarhos olmaktir. Ilim ile amel etmeyen sufi tasavvufa daldiginda meczup olabilir. Bunun nedeni kontrolsuz bir sekilde bir takim ayetleri ve zikirleri tekrar edip o ayet ve zikirlerin kuvvetine dayanamayip cezb haline girmesidir. Sahsen birini taniyorum, seyhinden almis oldugu virdleri fazlasiyla yaptiginda evinde her ne kadar esya varsa sallanmaya basliyormus. Bu cok mubarek bir insan. Coguna komik gelebilir. Ama o sahis yalan soyleyecek bir tip degil..... Tasavvuf bir terbiye metodudur. Fikihta, tefsirde, akaidde nasil usuller gelismisse, nefisi yenmek ve guzel ahlak edinmedede bir usul varid olmustur. Tasavvuf bugunki haliyle hay huy demeler, el etek opturmeler, ucan seyhler, gaybi bilen seyhler, ilimsizlik, cehalet KESINLIKLE degildir. Seyhin senin mursidindir. Sana nasihat eden, seni yetistirendir. Seyhin seninle Allah arasinda bir araci degildir. Ancak bir rehberdir. Bu tasavvuf anlayisina variz, digerlerine yokuz. Benden bu kadar.... |
|
Bir mecnun yarattin, çöldeyim simdi....
|
|
|
|
|
|
#3 (permalink) | ||||||
|
Kumandan
|
Citaat:
Citaat:
Citaat:
Citaat:
![]() ![]() Citaat:
Bu arada birkaç ilginç sözler daha: ( bronlarla) . Şebusteri : Citaat:
Bu arada tasavvuf saf islam degildir, Felsefeden tutalim, hint dinlerinden, ondan hiristiyanliktan fars kültürüne kadar etkilenmistir. Bunlar sabittir, öyleki zamaninda çogu tasavvufun önde gelenleri önceki inanclariyla, Islami mix yapip sunmuslardir. Misal: Tasavvuftaki kademeler, boedhismiyle benzerligi tesadüfmüdür? |
||||||
|
|
|
|
#4 (permalink) | |||
|
Memat
|
Citaat:
Kardesim, bir insan sadece kuran ve sunnette baglanarak nefsini tezkiye edebilir. Ama bunu cok az insan basarir. Bu yolu daha onceden gecmis olan bu yolun tehlikelerini bilen birinin rehberliginde bu yolu kat edersen senin icin daha kolay olur. Sahabeler de boyle yapardi, birisi mesela namaza gelmediginde hemen evine adam gonderirlerdi gidin kontrol edin neden camiye gelmedi diye. Bu sadece bir ornek. Bunlardan esinlenerek boyle seyler cikarilmis. Ha, yok aga ben kuran ve sunnetlede idare edebilirim dersen seni kimse engelemmez, inshallah basarirsin. Kuran ve sunneti biz kendi basimiza uygulamamizin zor olmasi Peygamber sav'in olmamasi, muteber alimlerin cevremizde olmamasi, ortamin kotu olmasidir. Bu sartlarda sen basarabiliyorsan saygi duyarim, banada dua et o zaman ![]() Citaat:
Citaat:
Benim sahib oldugum ve intisabli bulundugum tasavvuf anlayisinda kesinlikle seyh allahla senin aranda bir araci degil, sadece rehberdir. Biz ruhlarin tasavvur hakki olduguna kesinlikle inanmiyoruz. Seyhlerimiz gaybi bilemez. Allah bazi ikramlarda bulunursa bunlarda seyhin bilinci disi olan kerametleri mustesna tabi. Bu da bir insanin ne derece Allaha yakin olduguna baglidir. Seyhlerin seyhcilik bunun sayesinde sohret ün dunya menfaati gibi istedikleri seyde yoktur. Seyh evvela kendi ilim sahibi bir alimdir kendi alaninda. Seyhden ilk ogrenilmesi gereken ders, ilimdir.
|
|||
|
|
||||
|
|
|
|
#5 (permalink) | |
|
Memat
|
Citaat:
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
#6 (permalink) | |||||
|
Kumandan
|
Citaat:
Citaat:
. her gelen buna birsey eklemis(baska kültürlerden)Su hadisi serif herzaman aslinda acik bir sekilde ortaya koyuyor,... Citaat:
Citaat:
|
|||||
|
|
|
|
#8 (permalink) |
|
Memat
|
Birseyi herhalde anlamak istemiyorsun. Tasavvuf sadece terim olarak sonradan meydana gelmistir. Tipki fikih usulu, akide usulu, tefsir usulu terimleri gibi. Bunlarda yoktu peygamber sav'min zamaninda. Bugunki mustafa islamogluda ben hanefiyim diyor diyante bagli imamlarda ben hanefiyim diyor ama ebu hanifeyle alakalari yok. Bu da boyle birsey. Sen tasavvufun buyuklerini ikide bir getiriyorsun, ben bunlar dogrudur demiyorum ki zaten. Sapigida olmustur dogrusuda olmustur. Tipki diger konulardaki gibi, Akidede mesela cehm bin safvan nasil sapiksa ebu hanifede o kadar saglam. Ata bin vasil nasil sapiksa hasan el basri o denli saglam. Bu her ilim dalinda boyle olmus. Bugunki hanefilerin bir cogu bidat, shirk ve kufur icinde. Ne yani Ebu hanifede mi oyleydi? Mezheblerde peygamberden yarim asir sonra baslamis. Ama neden baslamis? Mecburi oldugu icin. Fikih ba'zinda akide ba'zinda durum neyse bu nefis tezkiye konusundada bu durum boyle.
Kendinden gecem hali piskolojik bir haldir. Devamli ayni cumleyi kontrolsuz tekrar et, sende meczup olursun. Kontrollu bir sekilde olursa Allah sana sirlarindan aciklar, sana perdeleri kaldirir. Sahabelerdede bu variddir, tabiindende sabittir bunlardan ornek. Bu durum kisinin elinde olan bir durum degildir, yanliz Allah isterse diledigine ikramda bulunur. Insanlar, bunun icinde sende dahilsin, neden zuhd ve takva derken dunyayi terk etme manasinda anliyor anlamis degilim? Bizim en iyi ornegimiz Kainatin efendisi sav ve onun ashabidir. Hz ebu bekir, siddik oldugu halde en zenginiydi ama zuhd yasiyordu. Zuhdun manasi dunyaligin kalbinde olmamasi..!!! Elinde olur neden olmasi..??? Musrikler peygamber efendimize diyorlardi ki bu ne bicim peygamber ki yemek yiyor, pazarlarda dolasiyor, allah melek gonderseydi ya (furkan suresi). Zuhd ve takvanin dunyayi terk etme, yememe icmeme pisligin icinde olma anlayisi musriklerin anlayisiydi. Bunun kuran ve sunnetle ne alakasi var gulum benim? Her daim ibadet etme, dayaniyorsan yap ama yapamiyorsun yapma, bu da islami emirdir. Dedigim gibi onceden de sana herseyin basi ilimdir, ILIM, ILIM..!!! Adina ister tasavvuf koy ister koyma, nefis tezkiyesi, zuhud, takva mecburi olan seylerdir. Akidede nasil mutezile, cehmiyye, cebriyye, murciyye, shia nasil itikad olarak saflarini almislarsa insanlar tarafindan bu tasavvuf icinde aynidir. Senin isin dogru olani almaktir ve adaletli olmaktir. |
|
|
|
|
|
|
|
#9 (permalink) | |
|
Kumandan
|
Citaat:
Takva zaten islami bir terim, takvayi baz alip tasavvufu olsurmakta ne?. KI tasavvufun kuruculari bellidir, önceki yazimda yazdigim gibi. Hem suanda Tasavvufa ilim denilirmi?, biri kendinden gececek, Allahi gördügünü söyleyecek, ve bende bunu ilim olarak alacagim?, çok saçma. Ilim fikihtir, ilim hadislerle ugrasmaktir, ilim Allahin varligini ispat etmektir. Bunlar ilimdir, öyle takva kelimesini alip bunun içini külturel ve baska dinleride ekleyip ve saçma sapan misal: evlenmemeyi, yemek, giysiyi haram kabul etmek ( Islamda olmayan seyleri koyup) ilim demek saçmaliktan baska birsey degildir. |
|
|
|
|
|
#10 (permalink) |
|
Memat
|
Istedigini gorup istemedigini gormuyorsun. Boyle bir sekilde senin gibi birine ben artik birsey anlatmam
Devam edersem nefsini karistirip inkara kadar goturursun, bu yuzden bana duseni ben yapmis bulunmaktayim, gerisi senin fehmine, nazarina, basiretine kalmis birsey
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
![]() |
| Discussietools | |
| Weergave | |
|
|
Soortgelijke discussies
|
||||
| Discussie | Auteur | Forum | Reacties | Laatste bericht |
| Tasavvuf | PARS | Religie en Mens | 12 | 27 oktober 2008 15:12 |
| Tasavvuf Nedir ? | OSMANLI_ruhu | Religie en Mens | 25 | 18 september 2008 11:54 |
| TASAVVUF HAYATTIR | bamteli~ | Religie en Mens | 2 | 18 september 2008 11:53 |
| TASAVVUFUN KAYNAĞI KUR'AN ve SÜNNETTİR | Serva | Religie en Mens | 15 | 17 januari 2008 08:56 |
| soru cevaplarla TASAVVUF | ~FISTIK~ | Religie en Mens | 4 | 13 januari 2008 21:32 |