Welkom op het ..::FeRMaN FoRuM::...
Als dit je eerste bezoek is, neem dan de veelgestelde vragen en Regels(FAQ) even door. Het is mogelijk dat je je moet REGISTREREN voor je berichten kunt plaatsen: klik op 'Registreer' om door te gaan. Om berichten te bekijken, selecteer je het forum dat je wilt bezoeken uit de onderstaande lijst.

Ga terug   ..::FeRMaN FoRuM::.. > Religie en Geloofsovertuiging > Religie en Mens
Wijzig je avatar
Turkce Nederlands

Religie en Mens Voor alle vragen, informatie, visies en discussies omtrent geloof.

Nieuwe discussie starten Antwoord

LinkBack Discussietools Weergave
Oud 2 september 2009, 23:11
  #1 (permalink)
Mareşal

Efsane 66's schermafbeelding

Laatste Klik: Vandaag 13:00
Leeftijd: 21
Geslacht: Bay

Gebruiker Nr: 987
Referenties: 6
Rep kracht: 129 Efsane 66 Pürüzler içinde bir mücevher.Efsane 66 Pürüzler içinde bir mücevher.Efsane 66 Pürüzler içinde bir mücevher.
Cenaze Nasil Yikanir?

Cenaze, örtülü olarak, tütsülenmiş teneşir üzerine, sırt üstü veya kolay olan şekilde yatırılır. Göbekle diz arası örtülü olarak yıkanır; çünkü kadının kadınlar için avret yeri, erkeğin erkekler için olan avret yeri gibidir. Teneşire, kıbleye karşı yatırmak sünnettir.

Teneşir, göbeğe kadar yüksek ve az eğik olmalıdır. Su, pek sıcak olmamalı, tuzlu olmalıdır. Serin ve tuzlu su, çürümeyi geciktirir. Ölü, çocuk da olsa, önce abdest aldırılır; fakat ağzına, burnuna su verilmeyip, bezle temizlenir. Önce yüzü yıkanır. Sonra, kolları yıkanıp, başı, kulakları ve ensesi mesh edilir ve ayakları yıkanır. Kâfurlu suyla, bu yoksa yalnız su dökerek, başı ve sakalı, sabunla yıkanır. Sonra sol yanına çevrilip, sağ yanına su dökülür. Su, teneşir tahtasına değen yerlerine kadar akıtılmalı, sonra, sağ yanına yatırılıp, sol tarafına, omuzdan ayağa kadar su dökülür. Sonra oturtulup, karnı hafifçe bastırılır. Bir şey çıkarsa yıkanır, yani su döküp giderilir. Sonra sol yanına yatırıp, sağ yanı tekrar yıkanır, yani omuzdan ayağa kadar su dökülür. Böylece sünnete uygun, yani üç kere yıkanmış olur. İki yanı yıkanırken de, üç defa su dökülür.

Hasta, cünüp olarak vefat etmiş olsa da, bir defa yıkanır. Yıkandıktan sonra, abdesti bozan şeyler çıkarsa, tekrar yıkanmaz ve abdest aldırılmaz. Yalnız çıkan şeyler, su dökerek giderilir. Ölüyü yıkarken, niyet etmek sünnettir. Niyetsiz temiz olursa da, farz sakıt olmaz.

Yıkama yerine, yıkayıcılardan başkası girmez. Velisi girebilir.

Zaruret yoksa kokmaması için morga koymak yerine çabuk gömmeli, yolcu gelecek diye bekletmemelidir. Canlıya eziyet veren şey, ölüye de verir. Bunun için, çok soğuk ve çok sıcak suyla yıkanmaz. Zemzemle yıkamak caiz değildir. Saçları dökülürse, kefeni içine konur; çünkü insanın her parçası muhteremdir, gömülür. Yıkandıktan sonra, teneşir üzerinde bezle kurulanır. Ölünün saçlarını taramak, saç, sakal, bıyık ve tırnaklarını kesmek, Hanefi’de caiz değildir. Ağız, burun ve kulak deliğine, gözlere pamuk koymak caizdir.

Su bulunmadığı zaman, teyemmüm yaptırılıp, namazı kılınır. Sonra su bulunursa, yıkanır; fakat namazı tekrar kılınmaz. Ölü yıkayacak kimsenin, önce gusletmesi müstehabdır. Cünübün ve özürlü kadının yıkaması mekruhtur. Cenaze yıkanmış su, müstamel su olur. Necis olur. Bunun için, yıkayanların üstüne sıçramaması, peştamal sarınmaları gerekir. Cenaze, yıkandıktan sonra temiz olur...

NOT(HER İNSANOĞLU NE YIKAMAYA NEDE GÖRMEYE DAYANAMAZ BU İŞ CESARET VE YÜREK İSTER)
Efsane 66 is nu online View Efsane 66's Photo Album   Met citaat antwoorden

Sponsor Linkler

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player
Oud 2 september 2009, 23:12   #2 (permalink)
Mareşal

Efsane 66's schermafbeelding

Laatste Klik: Vandaag 13:00
Leeftijd: 21
Geslacht: Bay

Gebruiker Nr: 987
Referenties: 6
Rep kracht: 129 Efsane 66 Pürüzler içinde bir mücevher.Efsane 66 Pürüzler içinde bir mücevher.Efsane 66 Pürüzler içinde bir mücevher.
Ölu Nasil Kefenlenir?

Ölü Nasil Kefenlenir Video
Efsane 66 is nu online View Efsane 66's Photo Album   Met citaat antwoorden
Oud 3 september 2009, 14:06   #3 (permalink)
mütedil dalgalı

evrenin_nazli_gulu's schermafbeelding

Laatste Klik: Vandaag 11:33
Leeftijd: 22
Geslacht: Belirsiz

Gebruiker Nr: 68
Referenties: 1
Rep kracht: 65 evrenin_nazli_gulu Farkına varılacak bir görkemevrenin_nazli_gulu Farkına varılacak bir görkemevrenin_nazli_gulu Farkına varılacak bir görkemevrenin_nazli_gulu Farkına varılacak bir görkemevrenin_nazli_gulu Farkına varılacak bir görkemevrenin_nazli_gulu Farkına varılacak bir görkem
Re: Cenaze Nasil Yikanir?

guzel bi bilgi..Allah razi olsun..
ama merak ettim acaba pamugu neden koyuyorlar??

Olunun ilk vefat ettigi zaman gogsunun uzerine bi bicak/demir parca koyduklarini biliyorum gogsu sismesin diye..
ceneyi de bagladiklarini biliyorum...
ama pamuk nicin?? bilen varmi?

Birde kefen 3 parcaysa..asamalari nasildir acaba? benim gordugumde yuzde pamuk yoktu :s
sonradan koymusta olabilirler tabi...
ilginc birsey...Allah o kefenin icinde guzel amellerle gondersin bizleri insaAllah..

birde olu defnedildiginde hoca kaliyor duasini yapiyor..
bu asamada olunun en yakinlarinda 1veya 2 kisi kalmasini tavsiye ediliyor..
cunki toprak kapandigi zaman..Ruh kalkiyormus ve kafasi o tahtaya vurunca oldugunu anliyormus..
Ve melekler goturmeye geldiginde olu kendisini rahat hissetmesi icinde yakinlarinin 1,2 saat kalmasini tavsiye ettiklerinide duydum...

Artik son vuruslari kalbimin,
Dem vuruyor hazan ve ölüm.
Bir defa daha bakabilmek içindi ardindan
Giden son vapurun...

gözlerimdeki umut ve hüzün.
Simdi sadece Üsküdar da süzülen
martilar anliyor beni,
yalnizligimi...ve öylece gidisini...

Baba beni al maziye götür
Anlat aşkı o günlere götür
Benim bu zamanla bir sorunum var
Bu gece beni kendime getir

Ben beni bıraktığım zaman,
Sen beni bırakma Ya Rab!..

Yunus Emre
evrenin_nazli_gulu is nu online View evrenin_nazli_gulu's Photo Album   Met citaat antwoorden
Antwoord

Discussietools
Weergave

Regels voor berichten